Још 16 нових случајева позитивних на вирус корона у Српској

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 281 лабораторијског узорка, а вирус корона потврђен је код још 16 особа у Српској, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Пет особа је из Гацка, три из Оштре Луке, по двије особе су из Бањалуке, Градишке и Требиња и по једна из Невесиња и Пала. Ријеч је о шест мушкараца и десет жена.

Међу потврђенима је шест жена је средње животне доби, двије су млађе и двије старије животне доби.

Један мушкарац је млађе животне доби, четворица су средње и један старије животне доби.

Код већине особа је утврђено да се ради о блиском или породичном контакту са лицима код којих је раније потврђено присуство новог вируса корона или се ради о секундарном контакту.

Међу особама код којих је утврђено присуство вируса корона је једна корисница дома за старија лица у Бањалуци у приватном власништву, гдје је код једне раднице, раније, (у оквиру епидемиолошког надзора тестирања лица која сеналазе у ризику због посла који обављају) потврђен тест на вирус корона. Из овог дома за старија лица тестирано је и још 25 корисника који су негативни на вирус корона. До сада су тестирани сви корисници и запослени у овој установи.

Међу позитивним особама на вирус корона је и једна медицинска сестра из Болнице у Градишци. Биће предузете све епидемиолошке мјере и даља тестирања контаката.

Тестирано је и још 29 особа које раде и бораве у домовима за старија лица, два здравствена радника и 18 радника који раде у маркетима. Тестирано је и 37 особа из локалних каратина или објеката за изолацију. Сви ови узорци су негативни.

Тренутно, вирус корона у Републици Српској је потврђен код укупно 580 особа, 19 особа је преминуло од посљедица болести изазване новим вирусом корона, док је 306 особа опорављено од КОВИД-19.

У Републици Српској до сада је су на нови вирус корона извршено је укупно 8.604 тестирања, односно тестирано је 8.350 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 97 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу КОВИД 19 хоспитализовано је 38 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацијидесет пацијената.

Код шест пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а једна особа је на неинванзивом моду механичке вентилације.

На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је један пацијент са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 39 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је четворо пацијената са КОВИД 19 обољењем, у Општој болници Требиње девет особа, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву пет, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору три пацијента и у Универзитетској болници у Фочи један пацијент.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме КОВИД-а 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 73 особе, у Студентском дому у Требињу 26, у Студентском дому у Источном Сарајеву три и у Студентском центру Зворник двије особе.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.873особа, а надзор је завршен код 20.647 особа.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно 99 особа, 86 особа је изашло из каратина и упућено у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налази укупно 20 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно обавјештавају јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, саопштено је из Министарства.

Share With: