Још шест обољелих од корона вируса у Републици Српској

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 520 лабораторијских узорака из 30 општина у Републици Српској, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још шест особа у Републици Српској.

Ријеч је о особама из: Бањалуке, Добоја, Градишке, Кнежева, Лакташа и Зворника.

Три су особе мушког и три женског пола. Једна жена је млађе животне доби, двије су старије животне доби. Два мушкарца су средње и један старије животне доби.

Међу особама код којих је утврђено присуство новог вируса корона су два корисника дома за старија лица у Кнежеву.  Из овог дома за старија лица тестирано су и још 22 корисника који су негативни на нови вирус корона. Међу позитивним особама на нови вирус корона су и један љекар из Добоја и једна медицинска сестра из Градишке.

У посљедња 24 часа тестирано је и још 196 особа које раде и бораве у домовима за старија лица, 34 здравствена радника и 54 особе из локалних карантина или објеката за изолацију. Сви ови узорци су негативни на нови вирус корона (SARS-CoV-2) .

Тренутно, нови вирус корона у Републици Српској је потврђен код укупно 617 особа, 21 особа је преминула од посљедица болести изазване новим вирусом корона, док је 306 особа опорављено од COVID-19.

У Републици Српској до сада је су на нови вирус корона (SARS-CoV-2) извршено је укупно 9.638 тестирања, односно тестирано је 9.370 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 108 особa са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано је 37 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији 12 пацијената.

Код седам пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а четири особе су на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је осам пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 40 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је пет пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње осам особа, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву пет, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору шест пацијента и у Универзитетској болници у Фочи један пацијент.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 68 особa, у Студентском дому у Требињу 31, у Дому ученика Бијељини једна особа, у Студентском дому у Источном Сарајеву једна особа и у Студентском центру Зворник двије особе.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.602 особе, а надзор је завршен код 21.230 особа.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно 79 особа, 95 особа је изашло из каратина и упућено у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налази укупно осам особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно обавјештавају јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Share With: