Јечам и зоб засијани, предстоји сјетва кукуруза

Током прољећних сјетвених радова на подручју Градишке биће засијано више од 20 000 хектара пољопривредних површина, од укупно 30 000 ха обрадивог пољопривредног земљишта.

Сјетва јечма и зоби обављена је на око 1 500 ха, а у наредним данима, уколико временске прилике дозволе, почеће сјетва најзаступљеније ратарске културе – кукуруза, те крмног биља и соје. Према информацијама из градског Одсјека за пољопривреду, под кукурузом ће се наћи од 13 000 до 15000 ха, углавном за производњу сточне хране.

Зоран Тубин, начелник градског Одсјека за пољопривреду истиче да је посљедњих година евидентиран пораст пољопривредних површина под сојом. Овом уљарицом је раније било засијано око 300 ха, данас од 800 до 1 000 ха. Подсјећа да се са локалног нивоа  обезбјеђују подстицаји за производњу соје у висини до 200 КМ/ха.

У мањем прозиводном обиму је заступљен сунцокрет.

Повртларска производња биће заснована на хиљаду до 1 500 ха. Најзаступљенији је кромпир, затим купус, те паприка, углавном кроз пластеничку производњу.

Тубин истиче да се од око 3 000 регистрованих пољопривредних газдинстава, за регресирано дизел гориво овог прољећа пријавило око 1 000 пољопривредника.

Сања Т.

Share With: