Једно телење, а три мушка телета: Феномен у штали Чеде и Драгане Качавенда у Брестовчини код Градишке (ФОТО)

Крава Чеде и Драгане Качавенда у Брестовчини код Градишке отелила је три мушка телета, што се сматра ријетким природним феноменом. Младунчад добро напредују и послије три дана од телења, дјелују живахно, трчкарају у штали…

Драгана која стално телад држи под надзором и храни, испричала је за Српскаинфо да су сви изнеђени тројком у својој штали.

– Када се отелило прво, сматрала сам да је телење завршено. Убрyо потом је дошао ветеринар и у слами пронашао још једно теле. Док је био ту, у његовом присуству, на велико изненађење, почело је телење и трећег телета. Нисмо вјеровали да ће сви преживјети али критичан период је прошао, телад добро напредује – испричала је Драгана за Српскаинфо показујући телад и краву коју су прије мјесец дана купили у Лужанима код Градишке.


– Бивши власник рекао нам је да се ова крава претходно два пута отелила, по једно. Ни он није могао претпоставити да ће сада бити тројке, можда је не би ни продао, да је то знао – каже Драгана.

Ветеринар Драган Тутњиловић објаснио нам је да 95 одсто крава тели једно теле. Вјероватноћа мушке тројке је један напрама пет милиона.

– Не сумњам да ће Качавенде, вриједни домаћини и искусни сточари знати да одњегују три телета која треба додатно хранити. Тиме ће овај феномен бити још значајнији – појаснио је Тутњиловић.

 

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: