Једногласне поруке са новог моста на Сави код Градишке: Овдје је ШАНСА ЗА ДОГОВОР и помирење народа у БиХ (ФОТО)

На свечаности поводом завршетка градње моста на Сави, вечерас у Градишки, званичници Републике Српске, Хрватске и Европске уније сагласили су се да је ово велика и заједничка побједа, од велике користи за цијели регион.
Министар транспорта и комуникација у Савјету министара БиХ, Војин Митровић, казао је, у обраћања са говорнице на мосту импресивних димензија, да је то “ велики и озбиљан пројекат који ће омогућити да Република Српска, крајем наредне године када буде завршена градња цесте од моста до Окучана, добије путну конекцију са Србијом, Европом и свијетом”.

– Овај мост такође ће побољшати привредни и економски развој Српске и БиХ – рекао је Митровић подсјетивши да се на овај дан чекало дуже од деценије.
Државни секретар у Министарству мора, промета и инфраструктуре Хрватске, Томислав Михотић, нагласио је да је за Хрватску важно отварање овог моста, рекавши да је то велики успјех након недавног отварања Пељешког моста.
– Мост ће донијети доноси просперитет и економски развој, већу робну размјену. Надамо се да ће се овим мостом људи повезивати и економски сарађивати – казао је Михотић.
Овај мост допринијеће бржем, сигурнијем и лакшем транспорту робе и људи, те привредном развоју Републике Српске и локалних заједница, казао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Он је такође нагласио да је то један од најзначајнијих објеката путне инфраструктуре у Српској и БиХ, захваљујући којем ће мрежа ауто-путева и брзих саобраћајница у Српској добити пуни смисао а Градишка додатну прилику за привредну зону и снажнији инвестициони искорак.

Шеф Сектора за кооперације у Делегацији ЕУ у БиХ, Стефано Елеро, који се такође обратио бројним гостима, представницима локалних и републичких власти и осталим грађанима, рекао је да ће мост на Сави код Градишке омогућити бројне предности овдашњим грађанима, економији, али и цијелом региону и ЕУ.

Изградња је почела у септембру 2019. године, а завршена је крајем маја ове године. Процијењена вриједност градње моста на Сави износи 19,54 милиона евра, а за овај пројекат одобрен је и грант Европске комисије путем Инвестиционог оквира за Западни Балкан у износу од 6,8 милиона евра.
Мост дуг 426, широк 22,6 метара, са више трака, биће у функцији за годину и по, када се заврше приступне саобраћајнице у Хрватској.

Изградњу моста, финансирали су Министарство транспор

та и комуникација у Савјету министара и “Хрватски путеви”, уз помоћ грант средстава ЕУ, а извођач радова конзорцијум који чине компаније “Интеграл инжењеринг” из Лакташа те загребачке “Ђуро Ђаковић монтажа” и “Загреб монтажа”. За мост је утрошено 4.900 тона челика, а у изградњи укупно је кориштено око 140 грађевинских производа.


У културно-умјетничком дијелу свечаности наступили су чланови КУД “Мирково коло” из Врбашке.
Аутор: Милан Пилиповић
СрпскаИнфо

Share With: