“Јасеновац тамна страна мрака” нови стрип Слободана Борјановића

“Јасеновац тамна страна мрака” назив је стрипа Слободана Борјановића који ће јавности бити представљен средином маја. Овим стрипом Борјановић је желио показати да од највеће таме и мрака постоји још већа тмина, а то је Јасеновац.

„У мом стрипу прича о Јасеновцу нас води од оснивања концентрационог логора, преко Козарачке офанзиве па до пробоја логора. Главни лик приче је историјска личност, Миле Ристић из Миљевића“, рекао је Борјановић и додао да је кроз црно-бијеле цртеже и историјске чињенице желио оживјети сјећање на голготу нашег народа не ублажавајући стравичне зочине које су починиле усташе, а нарочито управитељи концентрационог логора Јасеновац истичући злогласног Макса Лубурића.

„Исторују не смијемо заборавити, а млађим генерацијама историју је најбоље приближити кроз њима сродне медије као што су филм и стрип“, рекао је Борјановић и додао да је на тему Јасеновца прије годину дана премијерно приказан филм “Дара из Јасеноваца” Гаге Антонијевића, а у јуну ће почети снимање филма “Дјеца Козаре” Лордана Зафрановића.

Слободан Борјановић први је аутор стрипа у Републици Српској. „Историја Срба“ је његов први стрип који је 1996. године штампан у 5000 примјерака. „Бој на Косову“ је штампан 1997. а 2003. „Библија у стрипу“. Борјановић је и аутор стрип серијала „Тајна велике баре“.

Г.Влаинић

Share With: