Јапанска, златна јабука успијева и у нашим крајевима

Јапанска каки јабука долази из Азије али је све чешће можемо видјети у двориштима наших домаћина који су препознали ово веома занимљиво, укусно и љековито воће.

Каки јабука или ,,храна богова”, долази нам из Азије, и то Манџурија у Кини те Јапана одакле се шири по цијелом свијету као источна златна јабука. У 14. вијеку у Европу каки доноси Марко Поло. Сјеменке какија преживјеле су и разарање атомске бомбе 1945. у Нагасакију у Јапану. У Европу стабло каки јабуке је стигло у 19. вијеку.

Јапанска јабука каки или персимон, како је често називају, расте у форми дрвета и може да досегне висину и до 8 метара. Током љета на њему сазријевају здрави плодови, а беру се почетком зиме, када сво лишће опадне.

Тако можете пронаћи плодове који теже и по пола килограма. Боја је разнолика, од жуте, преко наранџасте до црвене. И сам облик варира, од оног који је облика срца, парадајза, па све до једног који подсјећа на бундеву.

Украсно стабло каки јабуке има крошњу у облику пирамиде, а плодови су веома укусни и богати љековитим састојцима. Они се често користе за љечење разних здравствених тегоба, а истовремено садрже веома мало калорија.

Каки воће је феноменалан извор снажних антиоксиданаса попут катехина, а присутна је и бетулинска киселина. Њихова комбинација омогућава вашем организму дозу љековитих материја које ће вас заштити од појаве тумора. Осим тога, јапанска јабука помаже и при одбрани од инфекција и упала, а занимљиво је да ово воће представља сјајан лијек за заустављање крварења и против пуцања капилара.

Свјеже каки воће можете купити на пијацама и тржним центрима почетком зиме, њихова цијена износи око 6 КМ по килограму.

Важно је знати  да приликом бирања воћки обавезно обратите пажњу да ли је мекана или тврда. Савјетује се де се бирају оне мекше, јер су оне зреле и спремне за конзумирање. Наравно, можете купити и оне тврђе, само у том случају требате оставити да одстоје неколико дана на собној температури како би саме сазриле.

Г.Влаинић

Share With: