ЂОРЂЕ СВИРА СРЦЕМ Улични хармоникаш с дипломом шумарског инжењера никога не оставља равнодушним

Када је тридесетогодишњи Ђорђе Трнинић из Бањалуке први пут засвирао на улици у родном граду а потом Градишки, Приједору и сусједним мјестима, није ни слутио да ће велика љубав према хармоници и пјесми заправо постати његова професија.
Ни послије дипломирања на Шумарском факултету, ништа битније се није промијенило у његовом опредјељењу.
Ђорђе је кратко радио у струци а потом се још снажније вратио свом дјечачком изазову.
Сада је већ постао препознатљив у мјестима, гдје прије њега, није било уличних свирача или је њихово присуство било спорадично и неубједљиво.


Добродошлицу коју ми народ исказује, испричао нам је Ђорђе у центру Градишке, схватам као охрабрење, подстрек да истрајем, пребродим своје стрепње, да побиједим властите сумње и покажем себе кроз свирку и пјесму, али и свој дух, енергију, ставове и размишљања … Пролазници знатижељно застајкују, разговарају, питају ме ко сам, одакле, колико пјесмама знам, гдје сам и од кога научио свирати.
– По струци сам дипломирани инжењер шумарства. Факултет сам завршио прије неколико година, мада је музика мој избор, сматрам то својим занимањем од којег живим. Стално се музички образујем али се нисам одрекао шумарства. Моје искуство је доказ да је све у животу непредвидиво – предусретљиво и љубазно прича Ђорђе за Српскаинфо преносећи многа и богата искуства, из живота и са улице.


– Кратко, свега неколико мјесеци, радио сам у струци за коју сам се школовао али је превладала, побиједила, љубав према музици. То је од дјетињства, моја занимација која се десила спонтано, као изазов по угледу на неке моје пријатеље, музичаре. Они су ми објаснили шта треба знати, како се понашати и шта свирати у том, непредвидивом свијету пролазника – прича овај млади инжењер и музичар.
Признањем, додаје, у почетку сам се плашио како ће све то бити, нисам био сигуран у себе, страховао сам како ће народ коментарисати, шта ће ми рећи, јер код нас је улични свирач ријеткост, понекад и понегдје изложен поругама и подозрењу.
– То није исто као у великим градовима, гдје има много уличних свирача. Овдје се људи међусобно познају и логично томе, имају много коментара, имају увијек шта рећи, приговорити једни другима. Било је то, на првим наступима, првих дана, на тој широкој и великој сцени, врло трауматично искуство. Ипак, превладао сам све и сада немам предрасуда које су код мене постојале. Сигуран сам у то што радим. Моја публика су све генерације, зависно од репертоара – објашњава улични свирач своје ставове и искуства.


Током разговора с њим пришао је један старији Градишчанин, очигледно љубитељ пјесме. Ђорђе свира срцем а ја слушам срцем, исто тако, казао је без оклијевања и наставио.
– Био сам у банци, ишао да подигнем пензију и у реду сам чуо лијепу пјесму, музику. Нисам знао одакле допире али када сам изашао, схватио сам о чему и о коме је ријеч – казао нам је саговорник којег смо фотографисали али чије име нисмо забиљежили јер, како рече, то није нарочито важно за причу.
– Чешће застајкују старији, реагују на познате пјесме које нуде емоцију. Када осјетим да је мени лијепо, сасвим сигурно је лијепо и њима. Прије годину дана први пут сам наступио у Градишки и добро сам примљен. Овдје су ме подстакли. Сада ту радо долазим – испричао је овај музичар несвакидашњег шарма и завидног музичког знања.
– Када сам изашао на улицу, одлучан да она постане моја позорница, сматрао сам себе лошим музичарем. Касније сам схватио суштину, законитости улице. Стално учим, вјежбам по неколико сати дневно, идем на часове хармонике и пјевања. Желим напредовати и показати много више – одлучан је Ђорђе Трнинић који је, први пут засвирао и запјевао у Градишки прије годину дана.
Међу пјесмама које најчешће изводи су стари хитови Мирослава Илића, Шабана Шаулића, Маринка Роквића, Митра Мирића, Боре Спужића Кваке, Томе Здравковића.
Музички круг
Ђорђе Трнинић живи у Бањалуци. Ту ми је кућа, ту имам многе друге, свакодневне обавезе, каже. Радо долазим у Градишку, Приједор или друга оближња мјеста. То је моја релација, мој музички круг, мада повремено идем у Србију, Словенију, зависно гдје се укаже потреба, како су ми звијезде посложене, описао нам је млади музичар своје пословне релације.

Српскаинфо

Share With: