Ђоковић апсолутни владар тениса – 378. недјеља на челу АТП листе

Новак Ђоковић је оборио још један рекорд. Након што се прошлог понедјељка изједначио са Штефи Граф по броју недјеља на челу листе, од овог је суверени владар свјетског тениса. Једини у историји тениса који је успио да 378. недјеља проведе на врху.

Ђоковић је оборио још један у низу рекорда и попунио још једну страницу историје тениса.

Све у свему, мало је рекорда које Новак није оборио у тенису, а држи оне најважније – број освојених гренд слем турнира 22, број освојених мастерс титула 38, број освојених Завршних турнира 6, највише година завршених на првом месту 7, највише недјеља проведених на првом мјесту АТП листе.

Ђоковић се налази на првом мјесту АТП листе са 7.070 бодова. Други је, са истим бројем бодова, Шпанац Карлос Алкараз. Међутим, Ђоковић је остао на челу листе јер има освојени већи број бодова на важнијим турнирима. Трећи је Стефанос Циципас из Грчке. Четврту позицију држи Норвежанин Каспер Руд, слиједе Рубљов, Надал, Фриц, Оже-Алијасим, Руне и Хуркач.

Новак је до сада освојио 22 гренд слем титуле, посљедњу у Аустралији ове године, када вратио на прво мјесто на АТП листи. Тако се по броју гренд слем титула изједначио са Рафаелом Надалом и предстоји му борба да се и на тој листи осамостали, прилику ће имати већ на Ролан Гаросу, другом гренд слему сезоне.

Трећи на тој листи је Роџер Федерер са 20 титула. Далеко иза на листи су Пит Сампрас са 14, Рој Емерсон са 12 и Бјерн Борг и Род Лејвер (по 11 освојених гренд слемова у каријери).

Ђоковић је најуспјешнији тенисер на мастерс турнирима. До сада је освојио 38 титула, други на тој листи је Надал са 36, а трећи је Федерер са 28, Новак је једини тенисер који је освојио свих девет мастерс турнира.

Share With: