Шукало: Евентуалне уставне промјене – крај за БиХ

Докторанд уставног права и савјетник предсједника СНСД-а Марко Шукало изјавио је да најновији насртаји на Републику Српску представљају угрожавање стабилности, мира и основних права конститутивних народа, преноси РТРС.
– Данашњи приједлози у парламенту БиХ који подразумијевају измјене Устава и увођење предсједника и премијера БиХ немају никакву шансу да буду усвојени, јер представљају мајоризацију Републике Српске и два конститутивна народа, Срба и Хрвата. Овакви приједлози само подижу тензије и њима се угрожава стабилност успостављена Дејтонским споразумом – истакао је Шукало.

Он је појаснио да БиХ једино има будућност на темељима онаквог Дејтонског споразума којег су потписале све стране.

– Међународни уговор, какав је Дејтонски споразум, не може се мијењати вољом једног од три конститутивна народа, што је стална интенција Бошњака. Оваквим дјеловањем политичко Сарајевно само доказује своју усађену мржњу према Србима, а заборављају да је Република Српска унијела свој суверенитет и само га дијелом пренијела на државну заједницу – констатовао је Шукало.

Он је указао да најављени потези нове америчке администрације у потпуности се подударају са интересима Бошњака, те да и једни и други, под плаштом тзв. грађанске државе, желе да развласте Републику Српску и конститутивне народе.

– Тиме би био прекројен Дејтоски споразум и његов Анекс четири Устава БиХ, што би значило и крај БиХ. Република Српска је једина самоодржива и представља израз демократске воље својих грађана. У случају даљих притисака и антидејтонских насртаја на Републику Српску, као и даљег угрожавања мира, стабилности и права конститутивних народа од политичког Сарајева и високог представника, Република Српска треба да предузме неопходне кораке у смислу одређивања свог будућег статуса – навео је Шукало.

Он је додао да је српски правник Валтазар Богишић имао сјајну изреку за овакве и сличне ситуације, а која би се данас могла примијенити на БиХ – „Што се грбо роди, вријеме не исправи“.

Share With: