Шта су зимски услови и зимска опрема ?

Полицијска управа Градишка подсјећа грађане да је у складу са Правилником о саобраћају у зимским условима прописано, да учесници у саобраћају, у периоду од 01. новембра текуће до 01. априла наредне године, на својим моторним возилима морају имати одговарајућу зимску опрему, изузев моторних возила на два или три точка, четвероцикла, трактора на точковима и трактора на гусјеницама.

Под зимском опремом коју треба да имају моторна возила у зимским условима, сматра се :

1. Пнеуматици за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) на свим точковима возила или

2. Пнеуматици за зимску употребу (МS, М+S, М&S, Snow Winter и др.) на погонским точковима и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка или

3. Пнеуматици за љетну употребу на свим точковима са најмањом дубином профила од 4 mm и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Под зимским условима на путу подразумијева се ситуација када пада снијег и када се снијег налази на коловозу, када на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, када пада киша и леди се на коловозу и када је коловоз залеђен.

За вријеме зисмких услова забрањује се саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилима која не посједује зимску опрему, као и на возилима која посједују а не користе зимску опрему.

Полицијска управа Градишка апелује на све возаче да поштују законске обавезе у погледу посједовања и коришћења зимске опреме, те да у саобраћају учествују са технички исправним возилом како би заштитили себе, али и друге учеснике у саобраћају.

Share With: