Шкорић: Значајно више миграната

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у протеклом мјесецу октобру евидентиран је 461 мигрант, што је значјно више у односу на исти мјесец прошле године када је евидентирано њих 88, изјавио је начелник ове управе Бојан Шкорић на конференцији за новинаре.

Шкорић је нагласио да полиција у Градишци и Српцу ради све што је у њиховој надлежности, контролише све уочене мигранте и упућује у мигрантске центре у Бихаћ и Сарајево.

Он је позвао грађане да пријаве полицији уколико уоче мигранте, али и додао да полиција има ограничене законске могућности, осим да контактира Службу за послове са странцима која одучује у који ће мигранстки центар они бити упућени.

„Не постоји могућност санкционисања миграната од стране полиције. Скоро је евидентирано једно кривично дјело кријумчарења људи, гдје је Полицијска управа поднијела извјештај Тужилаштву БиХ. Позитивно је то да није било инцидената и да становништво није угрожено од миграната“, додао је Шкорић.

Говорећи о статистичким показатељима рада Полицијске управе Градишка у октобру ове године, Шкорић је навео да је евидентирано 26 кривичних дјела, што је за два  мање у односу на исти период  претходне године, те да су сва дјела расвјетљена.

Он је навео да је евидентирано  31 нарушавање јавног реда и мира што је за 10 нарушавања више у односу на исти период претходне године. Евидентиране су 54 саобраћајне незгоде, једна мање у односу на октобар прошле године, а није  било саобраћајних незгода са смртно страдалим лицем.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић прецизирао је да су од евидентираних  26 кривичних дјела, 24 кривична дјела су из области општег криминалитета, те два кривична дјела из области привредног криминалитета у којима је причињена материјална штета у износу од 146 000 КМ.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић  је истакао да је у извјештајном периоду евидентирано 40 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 15 више у односу на исти период претходне године, а који су санкционисани са подношењем осам захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 31 прекршајног налога. Прекршаје су починила 43 лица.

Говорећи о саобраћајним незгодама у октобру ове године, Трифковић је навео да су четири лица задобила тешке, а 12 лаке тјелесне повреде.

„Из области безбједности саобраћаја укупно је евидентирано 357 прекршаја, а који су санкционисана са подношењем 19 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 293 прекршајна налога. Из саобраћаја су искључена 83 возача, од којих 74 због вожње под утицајем алкохола“, додао је Трифковић.

М.Малешевић

Share With: