Школски прибор и уџбеници поскупили и до 50 посто

Припреме за повратак ђака у клупе су већ почеле, а након поскупљења аутобуских карата, удар на кућни буџет родитеља су и више цијене школског прибора и уџбеника, које су у односу на прошлу годину скочиле и до 50 одсто.

Полице са свескама, перницама, оловкама и ранцима увелико су попуњене, а судећи по цијенама у књижарама, ово ће бити најскупља припрема за почетак школске године. Дјеца и родитељи полако обилазе књижаре и разне радње, праве спискове, шта је то све потребно за почетак нове школске године, као и колико новца треба издвојити за куповину школског прибора.

Мирјана Качавенда из Градишке већ се дала у потрагу, како би за своја четири школарца обезбиједила све за почетак нове школске године.

Каже да јој дјеца с обзиром да су одлични ђаци и да су из вишечлане породице имају право на бесплатне уџбенике, али да је за одјећу и обући, те за остали прибор потребно најмање 1 500 КМ. Истиче да је све поскупило, у шта се увјерила када је основце припремала за школу.

А за једног школарца, за ранац је потребно издвојити од 25 до 50 КМ, за перницу од 5 до 20 КМ, а свеске од 0,50 пфенинга до 3.5 марке. Оловке коштају од 0,30 до 0,80 пфенинга, шиљала  од 0,50 до 5 КМ и гумице коштају од 0,40 пфенига до 1.5 КМ. Комплет бојица креће се између 3,50 до 5 КМ. Фломастери су од 2.70 до 4 КМ. Темпере су од 2,20 до 6 марака.

Драган Дринић из књижаре „Drina-impeks“ d.o.o Градишка истиче да родитељи купују, ал да је све поксупило. Додаје да су прошле године свеске биле 0,80 пфенинга, а ове године 1.30 КМ, те да прошле године комплет уџбеника за пети разред био око 100 КМ, а ове године већ 150 КМ и да су најскупљи уџбеници за осми разред и коштају 270 КМ.

Из градишке књижаре кажу да је за пети разред изашао нови уџбеник из познавање природе и друштва. Истичу да се највише купују радне свеске које  коштају од 10 до 12 КМ.

Несумњиво је да ће родитељи настојати да својим ђацима обезбиједе све потребно за почетак школе, јер осим прибора и књига, морају да купе и ођећу и обућу, а више је него извјесно да ће након комплетирања свега тога новчаници остати полупразни.

Н.Миљковић

Share With: