Чланице САКУД Републике Српске оставиле посебан утисак на фестивалу фолклора у Ајвалику

Јубиларни фестивал фолклора „Саримсакли Тропхy“ одржан је по 20. пут у Ајвалику, у Турској. Ове године је учествовало преко 1.000 чланова 37 фолклорних удружења, првенствено из Србије и Босне и Херцеговине. Велики број учесника, публика, природне љепоте овог дијела Турске и гостопримство домаћина, чине овај фестивал посебним искуством.
Фестивал је трајао три дана, од којих је један био ревијални, а два такмичарска.

Осам чланица Савеза аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске представиле су већином играма из наших крајева. На фестивалу су учествовали: СКУД „Дервента“ из Дервенте, КУД „Уна“ из Новог Града, КУД „Ђердан“ из Трна, ГКУД „Добој“ из Добоја, КУД „Душан Станковић“ из Чечаве, КУД „Крњин“ из Грабовице, КУД „Чајавец из Бање Луке и из Градишке ЦКУД „Лепа Радић“ који се представио кореографијом „Игре из Босанске Крајине“. Поред чланица Савеза, из Српске су се представила и друга друштва из Српца, Козараке Дубице и Градишке.

Директор овог фестивала, Анес Биберовић, захвалио се свим учесницима и нагласио да овај крај и овај фестивал с великом радошћу сваке године дочекују КУД-ове. Овом приликом, за представнике друштава је организован и пријем код градоначелника Ајвалика, Месута Ергина. Градоначелник Ергин, који и сам подржава фестивал, на пријему је захвалио управо свим локалним управама које подржавају идеју промоције традиције и културне баштине, остваривања сарадње међу учесницима, као и размјену искустава учешћем на оваквим фестивалима. У складу с тим је додјељена захвалница и Граду Градишка за подршку Централном КУД-у.

Побједнички пехар овогодишњег фестивала је заслужено припао КУД-у „Чајавец“, а друго мјесто је освојио ГКУД „Добој“. И остале чланице Савеза су освојиле значајне награде међу којима је друго мјесто за најбољу кореографију за ЦКУД „Лепа Радић“.

Share With: