Црква брвнара Светог Николаја у Романовцима

Српска православна црква  у суботу, 19. децембра прославила је празник посвећен светом Николи.

У данашњем издању рубрике Мој град говорили смо о цркви брвнари у Романовцима, посвећеној управо светом Николи.

Црква брвнара у Романовцима је најстарија грађевина на подручју града Градишка која је 2. марта  2004. године проглешена националним спомеником БиХ.

Налази се у селу Романовци које је смјештено на источним падинама планине Козаре, на прелазу из брдовитог у равничарски терен – Лијевче поље. Налази се на пола пута који води од Градишке према Бања Луци, а до цркве ћете најлакше доћи када се на ауто-путу Градишка –Бањалука, на александровачкој петљи издвојите за Бакинце.

Података о времену настанка цркве у Романовцима нема много и већина је углавном везана за народне приче и предања.Црква се по свом облику, скромним димензијама, нарочито малој ширини, те чињеници да нема олтарску апсиду, може датирати у XVIII вијек. Као допуна овој тврдњи може се узети и податак да се у цркви раније налазио антиминс освећен у вријеме митрополита Павла Ненадовића (1749 – 1766. године ), што би био један од елемената на основи кога се црква може смјестити у XVIII вијек. Једина два датума која се могу примијетити на цркви су година 1812, урезана на улазним вратима у цркву, и година 1815 – урезана на дверима. Ти датуми, по свему судећи, представљају датуме једне од њених оправки.

Овај национални споменик се састоји од објекта цркве, старог гробља са пет крстача и покретног наслијеђа: царске двери, полијелеј, служавник и псалтир који се сада налазе у згради Епархије у Бања Луци.

У стару цркву Светог Николаја у Романовцима, у септембру  2018. године, након 114 година од вјенчања Петра и Милке Кочић, враћене су Царске двери.

Парох романовачко-машићки Петар Јовановић рекао је тада да су Двери и црква Светог Николаја настали за вријеме турске власти и оскудице што се може видјети на Дверима. “На њима се налази шест икона, а према записима са којима располажемо  неколико приложника је даривало једну икону. То говори да су били сиромашни али да су имали вјеру и љубав према Богу и цркви”, нагласио је Јовановић.

У старој цркви Светог Николаја у Романовцима 18.септембра 1904. године тајно су се вјенчали Милка и Петар Кочић. У ту част Град Градишка, Мјесна заједница Романовци, Романовачко-машићка српска православна црквена општина и Основна школа ’’Петар Кочић’’ Нова Топола организују манифестацију “Идеш ли, роде” која се одржава од 2005. године. На манифестацији награђују се ученици основних школа са подручја Градишке и Републике Српске који су написали најбоље литерарне радове о теми ’’Лик и дјело Петра Кочића’’.

Share With: