Црвени чувари на аутопутевима у Српској

Сваки метар аутопута у Републици Српској је под будним оком „црвених чувара“ који даноноћно мотре на возаче упозоравајући их на невоље које их могу задесити на путу.

Ријеч је о три специјализована возила вриједна више од 600.000 КМ, која је крајем прошле године предузећу „Аутопутеви Републике Српске“ донирала јапанска агенција за међународну сарадњу и развој.

За управљање овим возилима, која аутопутевима патролирају од почетка овог мјесеца, обучено је десет запослених у „Аутопутевима РС“ који путем покретног портала, на крову возила обавјештавају возаче о тренутном стању на аутопуту на српском и енглеском језику.

У случају да се патрола за надзор на аутопутевима у моменту није затекла на мјесту гдје пријети нека опасност за возаче или се догодила саобраћајна несрећа, о томе их обавјештавају надлежни из центара за одржавање и контролу саобраћаја у Лакташима и Добоју, који стање прате путем камера.

У „Аутопутевима РС“ истакли су да је у току успостављање система за управљање, надзор и контролу саобраћаја на аутопуту Градишка – Бањалука послије чега ће и он као и аутопут „9. јануар“ бити под сталним надзором.

Аутопут Градишка – Бањалука од јесени би требало да буде под надзором Центра за одржавање и контролу саобраћаја у Лакташима.

Share With: