Централни догађаји – дефиле, академија и пријем у Бањалуци

Централни догађаји поводом прославе Дана Републике 9. јануара биће свечани дефиле, академија и пријем у Бањалуци, предвиђено је програмом прославе овог републичког празника.

Свечани дефиле биће одржан на Тргу Крајине, свечана академија у спортској дворани „Борик“, а свечани пријем у Административном центру Владе Републике Српске.

Програмом је предвиђена додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима која ће бити уприличена у Културном центру „Бански двор“ као и полагање вијенаца и цвијећа на Споменик палим борцима Војске Републике Српске, Споменику бањалучким бебама, Споменик борцима НОР-а и Спомен-костурници у Бањалуци.

Вијенци ће бити положени и на Српском војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу и спомен-обиљежју бившег предсједника Републике Српске Милана Јелића у Модричи.

Дан Републике Српске биће обиљежен у свим градовима и општинама Републике Српске, као и у Брчко дистрикту, саопштено је из кабинета предсједника Српске Милорада Додика, који је данас предсједавао Првом сједницом Одбора за прославу Дана Републике.

На сједници, која је одржана у Палати Републике, конституисан је Одбор, усвојен Програм прославе и формирана Радна група за припрему и реализацију прославе.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

СРНА

Share With: