Цвјећари се припремају за Осми март

Највише посла произвођачи цвијећа имају пред Oсми март када стижу наруџбe и када се разнобојни асортимани пакују како би завршио у рукама љепшег пола као најчешћи поклон за Дан жена. Продаја је почела и код произвођача цвијећа из Лијевча поља.

У расаднику Видовић у Душанову код Градишке цвијеће је спремно. Дугогодишњи произвођач Слада Видовић каже да у понуди имају разноврсно цвијеће.

„За Осми март смо припремили примулу, цикламу и сукуленте, већ је кренула помало продаја. Иначе сад за прољеће иде прољетни расад за балконе, стазе“ рекла је Слада Видовић.

Због тога што је мање посла него раније смањили су и производњу у овом расаднику. Видовићи кажу да ће поскупљење горива, репроматеријала и свега осталог утицати на цијену цвијећа.

„Нешто смо мало дигли цијену, примула ће бити 1.30 КМ, циклама је била 4 КМ сад ће бити 4,5 КМ на велико“ истакла је Видовићева.

Осим цвијећа ови вриједни домаћини у својим пластеницима имају и зачинско биље као и поврће.

И Миле Поповић из Горњих Карајзоваца припремио је цвијеће за Осми март.

„Имамо јагорчевину, цикламу и нешто каранфила, и нешто кала које су тражене“ рекао је Поповић.

Поповић осим по цвијећу познат је и по производњи укарсног зимзеленог биља. Овај пољопривредник у понуди има и јужног воћа, а највећа је потражња за лимуном.

Н.Миљковић

Share With: