Филм и монографија о Новоградској бригади: Тридесет година од одбране границе и народа

Промоција књиге „Прва пјешадијска бригада из Новог Града – формирање и ратни пут“ и документарног филма „Граничар“, побудили су велико интересовање у граду на Уни.

Ово је значајан јубилеј за припаднике Новоградске бригаде, три деценије од формирања славне јединице која је одликована Орденом Немањића и која је дала свој значајан допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату – изјавио је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Из ове јединице Војске Републике Српске погинуло је 246 бораца, 744 је рањено а 199 повријеђено.

Ратни командант Прве пјешадијске новоградске бригаде и аутор монографије, Ранко Дабић истиче да је за ову књигу имао довољно материјала, података и свједочења команданата и бораца који су били на важним дужностима у бригади.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача захвалио је ауторима књиге и филма и истакао да су ово важна дјела за Нови Град. Аутор филма „Граничар“ Недељко Лајшић и бивси припадник ове јединице, каже да је судбина народа који живи на овим просторима да буду вјечити граничари.

– Филм говори о историји Новоградске бригаде, о њеном ратном путу, о њеној части. Филмом свједочимо о једној од највећих побједа у овом рату, а то је побједа у септембру 1995.године када су овај крај нападале двије војске, хрватска војска и Армија БиХ – рекао је Лајшић.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: