Филмови Симе Брдара у Норвешкој: Свједочанства о усташким злочинима у Јасеновцу

Претпремијера краткометражног филма Симе Брдара „Оде колијевка“ и приказивање краткометражног филма из 2016. „Крст од крви“  истог аутора одржаће се у петак 29. априла у Солвбергет библиотеци у норвешком граду Ставангеру.
Филм “Оде колијевка” свједочи о усташким звјерстима у Поткозарју током Другог свјетског рата, када су многи становници, у већини српске националности, ликвидирани те скончали животе у најстрашнијим мукама.
– Главни лик односно свједок злочина је Рајко Медић из Јутрогоште, који је испред филмске камере испричао своју тешку животну драму. Ово су ријетке прилике када је он смогао снаге да о страдањима своје родбине, комшија и сународника у Јасеновцу и другим логорима смрти НДХ-а јавно говори – изјавио је за Српскаинфо Симо Брдар, историчар и аутор филма.

Рајко је на крају филма као и током снимања, подсјећа Брдарт, више пута казао да се годинама трудио да све то заборави, да избрише рат из свога сјећања.

– У томе је у великој мјери успио. Не може се живјети са толико бола и несанице, уколико бих чешће понављао причу о страшним злочинима. Филм ће конкурисати за награде на свјетским фестивалима, а Симо вјерује да ће ово бити филмски прилог за лакше схватање и боље разумијевање размјера зла које се овдје догодило у Другом свјетском рату.“ – рекао је Симо Брдар.

Његов филм „Крст од крви“ на јединствен и аутентичан начин свједочи о Србима који су током Другог свјетског рата страдали у логорима у Норвешкој, али и помоћи коју им је пружало норвешко становништво. Овај филм говори о једној судбини кроз коју се преламају судбине и свих других 2 300 српских логораша који су страдали у нацистичким логорима у Норвешкој.

Српскаинфо / М. Пилиповић
Share With: