ФЗО Српске: Отклањају се технички проблеми у ИЗИС-у

У Интегрисаном здравственом информационом систему (ИЗИС) јутрос су настали технички проблеми на чијем отклањању се интензивно ради и већ су одређени сегменти функционални, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

У међувремену здравствене установе које су у ИЗИС-у могу да раде у папирној форми како пацијенти не би били ускраћени за здравствене услуге, наводи се у саопштењу.

– То значи да се пацијенти могу и даље збрињавати и не би требало да трпе због настале ситуације – поручују из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске истичу да „овакве ситуације нису неуобичајене и дешавају се најчешће због преоптерећености система, не само код нас, већ у свим интегрисаним здравственим информационим системима, а недавно је то био случај и у Хрватској“.

– Управо из тог разлога ФЗО Српске је предвидио овакве ситуације и још приликом доношења прописа у вези са ИЗИС-ом дефинисан је начин поступања у случају потешкоћа у раду ИЗИС-а. Примјера ради, умјесто електронских рецепата љекари могу пацијентима издавати папирне рецепте док се потешкоће не отклоне – наводе из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске моле пацијенте и здравствене раднике за стрпљење и разумијевање.

– Најважније је да пацијенти буду збринути и да не трпе због тренутних потешкоћа у раду ИЗИС-а, јер у коначници пацијенте лијечи љекар, а не рачунар. Иначе, тимови ФЗО Српске, заједно са имплементаторима пројекта, максимално су ангажовани и настоје да у што краћем року отклоне настале проблеме, како би систем наставио несметано да функционише – поручују из ФЗО Српске.

Свим здравственим установама службе ФЗО Српске стоје на располагању како би осигураници остваривали своја права из здравственог осигурања, наводи се у саопштењу.

Из ФЗО Српске напомињу да је пословни информациони систем Фонда у функцији и путем њега установе могу да дођу до потребних информација за њихов рад, попут статуса осигурања и друго.

Share With: