ФЗО: Грађани да се пријаве на здравствено осигурање

Фонд здравственог осигурања Републике Српске позвао је грађане који још нису пријављени на здравствено осигурање да регулишу статус у надлежним пословницама, јер је укинута ванредна ситуација и Фонд више неће финансирати здравствене услуге за неосигуране грађане, речено је у ФЗО.

Из Фонда су појаснили да се овај позив посебно односи на грађане који су раније на осигурање били пријављени по основу незапослености.

– Од 2020. године незапосленост више није основ за пријаву на здравствено осигурање, па су грађанима који тренутно немају запослење дате друге могућности пријаве на осигурање – напомињу из Фонда за Срну.

Међутим, додају, претпоставка је да се управо због ванредне ситуације и пандемије вируса корона многи грађани још нису ни пријавили на здравствено осигурање, јер је Фонд донио одлуку да док траје ванредна ситуација сви имају право на здравствену заштиту.

Фонд подсјећа да је три године, односно током пандемије вируса корона, финансира здравствене услуге и за неосигуране грађане у јавним здравственим установама.

– По томе смо јединствени у региону будући да то није урадила ниједна земља. Трошак Фонда од почетка пандемије за неосигуране грађане износи више од 150 милиона КМ – истичу у ФЗО.

Будући да је Свјетска здравствена организација недавно прогласила крај пандемије, а Влада Српске сходно томе укинула ванредну ситуацију, важно је да грађани који нису здравствено осигурани регулишу свој статус како би и даље могли да несметано користе здравствену заштиту.

Из Фонда су напоменули да поред 17 основа пријаве на осигурање по Закону о обавезном здравственом осигурању, постоје и друге могућности пријаве – по основу година живота, посебног друштвеног статуса или специфичног обољења, уколико немају други основ за пријаву /дјеца, лица старија од 65 година, обољели од малигних болести, хемофилије, дијабетеса, мултипле склерозе, лица која живе са ХИВ инфекцијом, обољели од ријетких болести, лица са инвалидитетом, лица без прихода и друго/.

На овај начин, додаје се, заштићене су најугоженије категорије грађана које су од посебног медицинско-социјалног значаја и ова лица не би требало да буду изван
здравственог осигурања, али је важно да се пријаве на осигурање.

Из ФЗО наводе да грађани за све информације у вези са пријавом на осигурање и потребном документацијом могу контактирати пословнице Фонда, као заштитнике права.

Такође, напомињу да лица која се пријављују на осигурање као лица без прихода не морају да доносе из Пореске управе потврду о висини прихода, јер ФЗО има приступ овој евиденцији Пореске управе.

Share With: