У Јурковици ријетке врсте воћа (ФОТО)

Послије четири деценије живота у Швајцарској Бранкица Савановић одлучила је да се са супругом врати у Јурковицу. Осим што се свакодневно брине о разним животињама,  Бранкица узгаја цвијеће и ријетке врсте воћа које нису често виђене на нашим просторима. Узгаја банану, новозеландски киви, али сада има плодове смокве и ријетко виђене маракује. Ради се о тропском воћу, прве родове су имали у мају, то је јако здраво и богато витаминима.

Двориште краси и физалис помало заборављена, а изузетно корисна једногодишња биљка. Плод је најљековитији када се једе сиров или потпуно зрео. Укус донекле подсјећа на наранџу, као и на кајсију, малину, јагоду и ананас. Не једе се у великој количини.

Осим што украшавају двориште све ове биљке имају и љековита својства за која многи и не знају. Ту је јудино дрво које је јако здраво, како цвијетови, тако листови и махуне.

Бранкица каже да за сада нема посебне жеље када је ријеч о новим врстама цвијећа и воћа, али вјерује да ће необичне биљке,као и до сада, наћи пут до њене баште и дворишта.

Н.Миљковић

Share With: