У УКЦ Српске доступан још један иновативни лијек за обољеле од рака дојке

Осигураницима који болују од рака дојке ускоро ће у Универзитетско клиничком центру Републике Српске бити доступан још један иновативни лијек „палбоциклиб“ који ће финансирати Фонд здравственог осигурања Републике Српске на препоруку љекара из ове здравствене установе, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Српске.
Ово је још један вид конкретне подршке Фонда здравственог осигурања за осигуранике који болују од рака дојке, а будући да је октобар мјесец борбе против ове болести, подсјећамо да Фонд обољелим од ове болести у потпуности финансира здравствену заштиту за све што спада у обавезно здравствено осигурање, наводи се у саопштењу.

– Поред овог лијека, осигураницима који болују од рака дојке доступно је још неколико иновативних терапија које се налазе у Посебном програму Фонда. Ријеч је о изузетно скупим лијековима који су у УКЦ-у Српске доступни ограниченом броју пацијената, у складу са приоритетима које одреде љекари – наводе из ФЗО Српске.

Према ријечима љекара, са иновативним терапијама направљен је значајан искорак у лијечењу малигних болести, посебно због тога што ови лијекови имају много мање нежељених ефеката, наводи се у соапштењу.

– Посебна предност лијека „палбоциклиб“, који ће ускоро бити доступан у УКЦ Српске, је што се у односу на сада доступни лијек за обољеле од рака дојке може да примјењује и код пацијената који имају болести срца – истичу из ФЗО Српске.

Осим иновативних терапија, Фонд за обољеле од рака дојке у потпуности финансира, без личног учешћа осигураника, и остале лијекове са листи Фонда, укључујући и цитостатике, сва неопходна лијечења, дијагностику, медицинска средства и све оно што је садржано у пакету права из здравственог осигурања, наводи се у саопштењу.

– Конкретно, када су у питању жене обољеле од карцинома дојке, ФЗО Српске у потпуности финансира трошкове лијечења, укључујући и оперативне захвате реконструкције дојке, што није случај у нашем окружењу (нпр. у ФБиХ). Фонд у потпуности покрива трошкове реконструкције дојке било да се ради о реконструкцији властитим ткивом или да је ријеч о уградњи имплантанта. Осим тога, Фонд за жене које болују од рака дојке финансира перике, грудњаке и протезе. Фонд настоји да обољелим од малигних болести, укључујући и обољеле од рака дојке, максимално олакша живот, посебно у смислу коришћења здравствене заштите. Тако да за ову категорију осигураних лица редовна уплата доприноса није услов за коришћење здравствене заштите, битно је да буду пријављени на здравствено осигурање – поручују из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске подсјећају да је још прије двије године осигураницима који болују од малигних болести омогућено да се по основу своје болести, уколико немају ниједну другу опцију, пријаве на здравствено осигурање, што раније није био случај.

– То је још један показатељ да институције система посебно воде рачуна о осјетљивим категоријама друштва како ни једног момента не би били ускраћени за здравствену заштиту – истичу из ФЗО Српске.

Циљ Фонда је да у оквиру својих финансијских могућности и даље унапређује квалитет и доступност здравствене заштите обољелих од ове болести, а то се посебно односи на Посебан програм на којем се налазе најновије у свијету доступне терапије и који изискује много већа финансијска средства, наводи се у саопштењу.

– Наиме, из године у годину Фонд настоји да повећава издвајања за ове лијекове, па су у односу на 2016. годину, повећана средства за ове лијекове у износу од око 29 милиона КМ, што је резултирало повећању броју пацијената који су на овим терапијама. Примјера ради, само у овој години Фонд је уврстио још 11 нових лијекова на Посебан програм, а за поједине лијекове који су се већ налазили на листи су проширене индикације. Дакле, Фонд ће у складу са одговорном политиком коју води настојати и убудуће да унапређује квалитет здравствене заштите, што потврђујемо и финансирањем савремених лијекова који свакако доприносе ефикаснијем лијечењу – закључују из ФЗО Српске.

Share With: