У Турјаку одржане 17. Илинданске свечаности

У Турјаку су синоћ одржане 17. Илинданске свечаности на којима је наступило 13 мушких и женских пјевачких група са подручја Градишке, Приједора, Козарске Дубице и Костајнице, те три фолклорне групе КУД-а „Мирково коло“ из Врбашке.

Ову манифестацију, која се традиционално одржава уочи храмовне славе у Турјаку Илиндана организовали су пјевачка група „Синови Козаре“  и Савјет мјесне заједнице Турјак, уз подршку Градске управе Градишка.

Вршилац дужности начелника Службе градоначелника Градишке Драгутин Ковачевић истакао је да је народна пјесма Поткозарја ојкача дуго била запостављена, те да су пјевачке групе из овог краја уз подршку Градске управе поново оживјели ову пјесму.

Он је додао да су Илинданске свечаности у Турјаку постале традиционална манифестација на којој ојакача и народна игра и пјема окупе велики број посјетилаца.

Вођа пјевачке групе „Синови Козаре“ из Турјака Мирко Чупић рекао је да кроз ову манифестацију настоје да оживе ојкачу и да сваке године окупе бројне пјевачке групе из Поткозарја.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Турјак Миленко Самарџија истакао је да је Илиндан празник када дочекају пријетеље и родбину из околине и иностранства и организују велики народни збор у овом мјесту.

М.Малешевић

Share With: