У току предаја захтјева за бесплатну легализацију објеката

Грађани Градишке који немају већ активни захтјев за легализацију бесправно саграђених објеката, могу да га поднесу сваким радним даном у Градској управи, у канцеларији број 4.  Из Одјељења за просторно уређење и грађење кажу да су становници ослобођени плаћања таксе приликом предаје захтјева као и свих накнада у поступку легализације.

Начелник Одјељења за просторно уређење и грађење Градишка Саша Суботић, каже да се не плаћа више рента као ни трошкови уређења градског грађевинског земљишта, те допринос за катастар, не ради се стручно мишљење, урбанистичко технички услови, није потребно доставити пројектну документацију. Он истиче да грађани једине трошкове које имају су трошкови приликом прибављања власничке документације у Републичкој геодетској управи. Обавезни су  да ураде скицу снимања и послије подношења захтјева сви остали трошкови су елиминисани.

Упоредо са измјеном закона о легализацији бесправно изграђених објеката услиједила је и измјена закона о пољопривредном земљишту како би се омогућило да грађани не плаћају претварање пољопривредног земљишта у грађевинско. Суботић каже да је пристигло око 500 захтјева за легализацију по новом поступку, те да од раније има 300 захтјева. Он је напоменуо да се  посљедњих седам дана повећао број поднесених захтјева.

Поручио је да грађани не трбају журити са подношењем захтјева јер нема временског рока до када траје бесплатна легализација бесправно изграђених објеката.

Из овог Одјељења подсјећају да је од 4 до 5 хиљаде објеката на ужој и широј градској територији Градишке није легализовано, што би новим законским одредбама требало бити значајно смањено.

Н.Миљковић

Share With: