У току превентивна кампања „Стоп вршњачком насиљу!“

Министарство унутрашњих послова Републике Српске реализује превентивну кампању под називом „Стоп вршњачком насиљу“.Тим поводом, представници Полицијске управе Градишка одржали су на ову тему едукативно предавање за ученике виших разреда основних школа „Васа Чубриловић“ и „Козарска дјеца“.

Вршњачко насиље је насиље међу дјецом и младима приближно исте старосне доби које има елементе трајања, појашњено је током предавања о овој веома учесталој друштвеној појави. Основни циљ предавања јесте да се ученици основних и средњих школа упознају и са начинима испољавања насиља међу дјецом и младима, те посљедицама које насиље оставља на жртву. Осим тога, током предавања је указано на значај благовременог откривања оваквих видова насиља, а прве знакове да дијете трпи насиље могу примијетити родитељи, просвјетни радници и вршњаци.

„Од почетка ове године, ПУ Градишка је евидентирала 10 инцидената који се могу подвести под вршњачко насиље. Један случај има елементе кривичног дјела, гдје је жртва задобила лаке тјелесне повреде“, истиче Дејан Гвозден, инспектор Криминалистичке полиције ПУ Градишка.

Још 2019. године Министарство унутрашњих послова РС потписало је протокол о сарадњи са Министарством просвјете и културе у коме је тачно назначено како се поступа у случају пријаве вршњачког насиља. Директор ОШ „Васа Чубриловић“ Владимир Станишљевић наглашава да школа, кроз оваква предавања, заједно са родитељима кроз родитељске састанке, покушава да наметне потребу да се са дјецом интензивније разговара у циљу благовременог препознавања овог вида насиља.

Полицијски службеници истичу да вршњачко насиље познаје различите облике, од  емоционалног, физичког, преко дигиталног, сексуалног и других видова насиља међу младима. Током предавања је поручено да се сваки вид насиља међу вршњацима пријави полицији на број 122, или лично у Полицијску управу.

С. Тркуља

Share With: