У току поступак увоза 1.000 кутија дијазепам клизми

Предсједник Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Градишка Драгослав Шиник изјавио је гостујућу у програму Радио Градишке да је ово удружење у сарадњи са једном веледрогеријом покренуло поступак увоза 1.000 кутија дијезепам клизми.

Шиник је додао да ће овај лијек, који је неопходан у лијечењу епилепсије и дјеце са потешкоћама у развоју, бити доступан у апотекама у Републици Српске за десетак дана, те да је количина од 1.000 кутија довољна да подмири потребе за наредних шест мјесеци.

Он је истакао да су у сарадњи са Јавном установом Апотека Градишка код Министарства здравља и социјалне заштите и Агенције за лијекове покренули процедуру у циљу да се у Градишци покрене производња дијазепам клизми.

„Прибављена је комплетна документација. Идемо ка томе да ће Министарство здравља и Влада Републике Српске издвојити средстава за набавку опреме за производњу лијека. Циљ је да Апотека производи дијазепам клизме које ће бити доступне на територији цијеле Републике Српске. Циљ је да се у наредних пола године заврше набавке и започне производња овог лијека“, рекао је Шиник.

Шиник је поводом Дана Републике, од стране предсједнице Српске Жељке Цвијановић одликован Медељом заслуга за народ.

Он је истакао да је био изненађен овим признањем, али и задовољан што је препознат рад Удружења и његов хуманитарни рад, посебно у времену пандемије вируса корона када је био ангажован на снабдјевању дјеце лијековима који су им били потребни, а исти нису били доступни у апотекама у Републици Српској.

Шиник је нагласио да је Удржење за помоћ недовољно развијеним лицима Градишка препознатљиво широм бивше Југославије по манифестацији „Сви смо ми дио вас“, која у Градишци окупи више од 1.000 дјеце са потешкоћама у развоју и њихове родитеље.

Он је додао да већ 13 година Удружење, у сарадњи са Градском управом Градишка, свакодневно врши превоз дјеце која су укључена у неки од видова терапеутских третмана у Дневном центру и дјецу која похађају наставу у основној школи „Васа Чубриловић“ у Градишци и Центар „Заштити ме“ у Бањалуци.

М.Малешевић

Share With: