У току акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“ (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске започело је јуче акцију „Заштитимо дјецу у саобраћају“ поводом почетка нове школске године у оквиру које ће спровести низ активности попут обиласка школа, предавања, регулисања саобраћаја у близини школа и појачане контроле возила која организовано превозе дјецу.

Инспектор из Одјељења полиције Полицијске управе Градишка Тихомир Ракита рекао је да се акција спроводи ради што сигурнијег учешћа дјеце у саобраћају с обзиром на то да се од 1. септембра и почетка школске године очекује њихово појачано присуство на путевима, а за одређени број дјеце то значи и прво самостално учествовање у саобраћају.

„У првој седмици акције, прије почетка школске године, полицијски службеници ће обићи све школе ради планирања појачане контроле у близини школа, те евидентирања најпогодније трасе кретања дјеце из удаљенијих подручја до школа, иницирања код надлежних институција да се обезбиједи проходност пјешачких зона, те постављање физичких баријера за спречавање директног изласка дјеце из школских дворишта на коловоз“, рекао је Ракита.

Он је нагласио да ће, уколико дозволи епидемиолошка ситуација, у првој половини септембра бити одржана предавања у основним школама да би се најмлађи упознали са основним правилима безбједног учешћа у саобраћају, нарочито пјешака и бициклиста.

Према његовим ријечима већ формиране школске патроле биће у функцији, а полицијски службеници ће иницирати њихово формирање у школама гдје их нема.

На подручју Полицијске управе Градишка током прошле године није било саобраћајних незгода у близини школа нити повријеђених ученика.

Акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“ трајаће до 23. септембра.

МУП Српске позива учеснике у саобраћају, а посебно возаче, да буду одговорни, да поштују саобраћајне прописе и знакове, те тако допринесу заштити дјеце у саобраћају. За несавјесне возаче прописане су казне.

Д. Јанковић

Share With: