У суботу концерт „Београде, поздраве ти шаљем“

У Дому културе „Србија“ у  Новој Тополи  у суботу, 22. октобра у 19 часова биће одржан други концерт пјевачких група“ “Београде, поздраве ти шаљем“. Организатори другог концерта „Београде поздраве ти шаљем“ су ЦКУД „Лепа Радић“ Градишка и Омладински КУД „Петар Кочић“ Нова Топола, односно Мушка пјевачка група „Висока Крајина“ у партнерству са Активном жена Централног КУД-а.

Предсједник ЦКУД“Лепа Радић“ Давор Симишић рекао је да ће се публици, поред групе домаћина, представити пјевачке групе из Бањалуке, Приједора, Брчког, Српца, Турјака, Грбаваца, Нове Тополе и Градишке и да ће концерт пјесмом и игром употпунити дјечије групе из Крајишника.

„Основни циљ концерта је захвалност Србији која је донирала средства за обнову Дома културе у Новој Тополи“, додао је Симишић и нагласио да у ЦКУД-у имају намјеру да овај концерт постане традиционалан.

Симишић је навео да се концерт одржава у оквиру тродневног семинара Савеза аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске који ће бити одржан од петка 21. до недјеље 23. октобра на тему“Лабанотација“ и „Јањ и Лијевче“.

Члан пјевачке групе „Висока Крајина“ Љубо Ранисoвић рекао је да ова група његује изворне пјесме и обичаје и да су крајишку пјесму представљали публици широм Републике Српске и Србије.

„Морамо сачувати наше обичаје и пренијети их млађим генерацијама, посебно у овим временима када се обичаји убрзано губе“, рекао је Ранисовић.

Концерт  подржавају Град Градишка, Културни центар и Савез аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске.

Д. Јанковић

Share With: