У Српској 39 нових случајева вируса корона

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 765 лабораторијских узорака из 38 општина у Републици Српској, што је до сада највећи број обрађених узорака у једном дану, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 39 особа у Републици Српској, саопштено је из Министарства здавља и социјалне заштите.

Према мјесту пребивалишта, 23 особе су из Бањалуке, по три из Лакташа и Приједора, по двије из Градишке и Котор Вароши и по једна особа је из Добоја, Прњавора, Козарске Дубице, Оштре Луке, Пала и Калиновика. Код већине особа код којих је потврђен нови вирус корона ријеч је о блиском или породичном контакту са раније потврђеним случајевима, док дио особа није могло да наведе епидемиолошку везу са позитивним случајем.

Ријеч је о 16 особа женског и 23 мушког пола. Три жене старије доби, десет жена средње животне доби и три млађе животне доби. Осам мушкараца је старије животне доби, 12 средње животне доби, а три особе су млађе животне доби.

Међу потврђеним случајевима је и осам медицинских сестара и техничара (шест из Универзитетског клиничког центра Републике Српске и двије из Болнице у Градишци). У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 130 здравствених радника из Бањалуке, Градишке, Источне Илиџе, Добоја, Требиња, Лакташа, Брода, Станара, Прњавора, Приједора, Дервенте, Теслића, Угљевика, Сокоца и Рогатице и ови налази су негативни.

Тестирано је и укупно 65 особа које раде и бораве у домовима за старија лица, а позитивност је потврђена код једне раднице у дому за старија лица у Калиновику. Свих десет тестираних радника ЈУ Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ Бањалука су негативни на тест вируса корона.

Тестирано је и 14 здравствених инспектора који раде на граничним прелазима, чији су налази негативни. Тестирано је укупно 70 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су такође негативни.

До сада је у Републици Српској регистровано укупно 656 особа, 23 особe су преминуле од посљедица обољења COVID-19, а опорављене су 342 особе.У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) извршено укупно 10.403 тестирања.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.518 особе, а надзор је завршен код 21.498 особа.

Share With: