У Српској 28 нових случајева вируса корона

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 519 лабораторијских узорака, а нови вирус корона потврђен је код још 28 особа у Републици Српској.

Ријеч је о 12 особа мушког и 16 женског пола. Шест жена су средње животне доби, двије млaђе и осам су старије животне доби. Три мушкарца су млађе животне доби, четири су средње, пет мушкараца је старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, десет особа је из Бањалуке, шест из Градишке, по двије особе су из Српца, Лакташа и Челинца, док је по једна особа из Добоја, Прњавора, Котор Вароши, Кнежева, Дервенте и Брода.

Код девет особа је утврђено да се ради о блиском контакту са лицима код којих је раније потврђено присуство новог вируса корона, док код осталих није наведена јасна епидемилошка веза са позитивним случајем.Укупно девет особа је хоспитализовано у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Тестиран је укупно 31 радник из Универзитетског клиничког центра Републике Српске и ови налази су негативни. Тестирана су и 62 радника из других здравствених установа у Републици Српској (Дервента, Кнежево, Бијељина, Прњавор, Приједор, Источно Сарајево, Лакташи и Градишка) и ови налази су такође негативни.

Од 10. априла 2020. године до данас, у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено више од 990 тестирања здравствених радника из цијеле Републике Српске и више од 880 тестирања запослених у Универзитетском клиничком центру Републике Српске (медицинских и немедицинских радника).

У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је укупно 16 особа које бораве или раде у домовима за старија лица, као и 81 особа из локалних карантина или објеката за изолацију  и ти налази су такође негативни.

До сада је у Републици Српској потврђен је  1.043 случајева вируса корона, од посљедица COVID 19 преминулoje 53 особa, а опоравила се 391 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) тестирано укупно 15.988 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 156особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализованo je 45пацијената теже клиничке слике, док су у изолацији пет пацијената.

На Одјељењу интензивне медицине за пацијенте са COVID обољењем УКЦ Републике Српске, код пет пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, три особе су на неинванзивом моду механичке вентилације, док се један пацијент опоравља након респираторне подршке. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 19 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 78 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је 55 пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње осам особа, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву један пацијент, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору шест пацијента и у Универзитетској болници у Фочи шест пацијента.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налазе се185 особе, у Студентском дому у Требињу четири особе и у Дому ученика Бијељини једна особа. У објектима за изолацију у Зворнику,  Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.772 особе, а надзор је завршен код 24.987особа.

На седам граничних прелаза је, у Републику Српску током 24 часа,укупно ушла 130oсоба, 138особе су изашле из карантина и упућене су у локалне карантине у општинама, а тренутно се у карантинима на седам граничних прелаза налази укупно шест особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Share With: