У септембру АВЕнтуре Градишка (ФОТО)

Први римски фестивал АВЕнтуре Градишка биће одржан у суботу 03. септембра, у Градском парку у времену од 12 до 23 часа.

АВЕнтуре Градишка је манифестација која ће посјетиоце вратити 2000 година уназад и кроз различите атрактивне садржаје приказати далеку прошлост и вријеме када је Градишка била Сервицијум.

Од 2021. године Градска управа града Градишка, заједно са партнерима, учествује у пројекту “АДРИЛИНК – Мрежа за интерпретацију Јадранског пејзажа” укупне вриједности 2,4 милиона евра. Градски менаџер Бојан Вујиновић рекао је да је у оквиру пројекта планирано брендирање манифестације „АВЕнтуре Градишка – путеви меда и Римљана“ која ће подразумјевати четири руте; градску руту, медену руту, зелену и гладијаторску руту.

Циљ манифестације је приближити посјетиоцима римско доба. Римљани и Римљанке ће посјетиоцима открити многе тајне, правила и обичаје старог Рима. Уз учење биће прилика и за дегустацију домаћих производа од воћа, меда и хмеља.

Интересантна је и могућност коришћења апликације којим ће посјетиоци након скенирања QR кода моћи видјети како је тај простор  изгледао у римско доба.

Током  путовању нећете се само упознати са симулацијом начина живота Сервицијума, већ ћете се упознати са аутентичним артефактима старим десетине вијекова.

Г.Влаинић

Share With: