У Романовцима одржана манифестација „Идеш ли, роде?“ (ФОТО)

Књижевна манифестација „Идеш ли, роде?“ поводом дана вјенчања Милке и Петра Кочића одржана је данас код старе цркве Светог оца Николаја у Романовцима у којој су се Петар и Милка тајно вјенчали 18. септембра 1904. године.

На осамнаестој по реду манифестацији додијељене су награде „Кочићеве тканице“ за најбоље радове основаца на овогодишњем литерарном конкурсу. Према одлуци стручног жирија прво мјесто освојила је Милица Голубовић, ученица шестог разреда ОШ ,,Петар Кочић“ из Нове Тополе, за рад „Милки од Петра“. Друго мјесто припало је Марији Трубић, ученици осмог разреда ОШ ,,Петар Кочић“, Ситница из Рибника за рад: „Идеш ли, роде?“ док  је  треће мјесто освојила Ивана Суботић, ученица осмог разреда Основне школе Данило Борковић Градишка за рад „И блато је дио родне груде“.

Предсједник стручног жирија, магистар Дарио Гвозден рекао је да овакве манифестације доприносе очувању националног идентитета, ширењу писмености, љубави према књижевности и читању и да су добра прилика за основце да покажу свој таленат.

Основна школа „Петар Кочић“ од 2005. године организује ову манифестацију под покровитељством Градске управе и у сарадњи са Мјесном заједницом Романовци и Романовачко- машићком српском православном црквеном општином.

У културно- умјетничком дијелу програма наступили су ученици Основне школе „Петар Кочић“ и школски оркестар, КУД „Петар Кочић“ из Нове Тополе, КУД „Славко Мандић“ Лакташи, секција Бакинци и ученици Основне музичке школе „Бранко Смиљанић“ Градишка као и завичајни писац Жељко Галоња.

С.Суботић Цумбо

Share With: