У програму дуалног образовања око 3.500 средњошколаца и 1.000 привредних субјеката

У програм дуалног образовања у Републици Српској тренутно је укључено око 3.500 средњошколаца, који практичну наставу обављају у школама и код послодаваца, те око 1.000 привредних субјеката, изјавила је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

 

Тривићева је током посјете Техничкој школи у Градишци истакла да је ова средња школа једна од најбољих у Српској, која зна како повезати образовање са привредом и школовати кадар потребан на тржишту рада.

За ову школску годину у Техничкој школи Градишка основана су два нова смијера, ЦНЦ оператер и техничар роботике, што су била два занимања чије је увођење у школски систем предложила пословна заједница.

„То је гаранција да ученици које сада школујемо у циљним занимањима имају послове одмах по завршетку школе, а они који настављају са образовањем имају добру подлогу за високе школе и факултете“, рекла је Тривићева.

Она је истакла да је дуално образовање заживјело у Републици Срспкој и да већ из средњих школа излазе ученици који се запошљавају код послодаваца код којих су обављали практичну наставу.

„Циљ је да Министарство и средње школе раде на унапређењу дуалног образовања, да се ученицима обезбиједи практична настава у школама и код послодаваца како би их што боље оспособили за тржиште рада“, додала је Тривићева.

 

Директор Техничке школе Градишка Владо Томић рекао је да ова школа већ неколико година ради на опремању кабинета за практичну наставу, те да је у томе имала велику подршку Министарства, Градске управе, међународних донатора и градишких привредника.

„Кроз разне пројекте које смо реализовали уз помоћ Развојне агенције Градишка успјели смо да набавимо доста опреме и машина за практичну наставу, што је резултирало и тиме да иницирамо увођење нових занимања која су потребна на тржишту рада. То је у пољедњих четири-пет година довело до великог интересовања за упис у нашу школу, тако да имамо много ученика који су одличним успјехом из основне школе и доста више ђевојчица него раније“, навео је Томић.

Он је истакао да школа тренутно заједно са ресорним министарством и Републичким педагошким заводом ради на усавршавању наставног плана и програма за занимање техничар мехатронике.

Томић је навео да Техничку школу у Градишци похађају 622 ученика, те да је у плану проширење објекта школе за два нова кабинета.

Осим Техничке школе, Тривићева је у Градишци посјетила и предузеће „Тикт мануфактура“, гђе ученици ове школе већ неколико година обављају практичну наставу.

М.Малешевић

Share With: