У ПОТРАЗИ ЗА НАЈБОЉИМ ПИЦА – МАЈСТОРОМ У ГРАДИШЦИ…

У свијету се 20. мај обиљежава као дан када треба уживати у пици. Иако, свака пицерија има своју тајну и разлог зашто им сваки комад испадне очаравајућег укуса, знамо да велику улогу ту игра и пица мајстор! Екипа РТВГ је била у потрази за најбољим пица мајстором у Градишци и већина се сложила да је, тамо гдје је радио Војо Пећанац, пица била најбоља. Дали смо довољно времена и осталим слушаоцима да предложе неке друге мајсторе али, сем лајкова који су пљуштали на феноменалне слике пице, које нам је послао сам мајстор, других приједлога није било.

Позвали смо Воју јер треба дан обиљежити на најбољи могући начин! Како другачије, него уз омиљено јело младих али и оних у „најбољим“ годинама. Открио нам је да је много фактора који утичу на квалитет пице, од температуре просторије у којој се тијесто прави, миксера који мијешају тијесто али и остале опреме и добре процјене пица мајстора. Важан је и одабир брашна. За „наполитану“ каже, иде тип брашна дупла нула?! Објаснио нам је да је то посебно, врхунско брашно са високим процентом протеина које прави „паучину“ у тијесту.

Други кључан фактор је опрема, добар миксер, добра пећ и фрижидери јер, џаба врхунске намирнице ако опрема није одговарајућа. Наше кућне пећи производе већином температуре око 250 степени С а за добро тијесто температура мора бити већа јер класична пица се пече од 60 до 90 секунди. Битна је и температура на којој се тијесто подиже и мијеси. Идеална за дизање тијеста је 20 степени С. Добар пица мајстор мора да израчуна постотак кваса ако је у кухињи 40 степени С, замјес се ради са хладном водом и ледом. Ако је температура око 6 – 7 степени С замјес иде са топлом водом.

Најбољи сос је само парадајз пелат са маслиновим уљем и свјежим босиљком. Тврди, да је сада тренд, да се оригано све више избацује а убацује се свјеж босиљак.

У Градишци се највише тражи „каприћоза“ и „маргарита“ и пице обогаћене пршутом, сланиницом и осталим сухомеснатим производима. Ове сочне фоторафије су наши слушаоци видјели и питали гдје Војо ради, па смо сазнали и то. Ресторан „Стари Храст“ који смо посјетили и у сласт се увјерили! Сада је на вас ред.

Можда сте и сами добили жељу да пробате у својој кухињи бити „Војо“? Немојте се обесхрабрити ако не испадне исто, забавите се у процесу и научите нешто ново о својим кулинарским способностима, а за најбољу пицу, ту ће увек бити ваша омиљена пицерија и омиљени пица – мајстор!

 

Share With: