У понедјељак почиње Васкршњи пост

За православне вјернике у понедјељак, 27. фебруара,  почиње вишенедјељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године прославља 16.априла.

Васкршњи пост је уједно најстрожи и најдужи у години, јер траје седам недјеља. Овај пост је од  четири велика поста један од најзначajнијих.

Парох треће градишке парохије Милан Веселиновић каже да је пост од великог значаја за сваког хришћанина, те сам пост  значи уздржавање од мрсне хране, али и треба човјек водити рачуна о свим рђавим мислима и дјелима.

Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, којег православни вјерници славе увијек у недјељу пуног мјесеца послије прољећне равнодневнице.

Прва недјеља поста зове се Чиста, а посљедња је Недјеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смјењују Пачиста, Крстопоклона, Средопосна, Глувна, Цвјетна и Страсна или Страдална недјеља.

Вјерници који посте цијели пост требало би да посте на води, осим суботом и недјељом, када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. Такође, на празникe Благовијести и Цвијети може да се једе риба.

Вјерници се након поста исповjедају како би у миру дочекали највећи хришћански празник и приступили светом причешћу. Прво причешће у храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци биће у чисти петак у 9.00 часова када почиње света литургија. Затим дан послије на Теодорову суботу и у недјељу. До краја Васкршњег поста вјерници ће светој тајни пришечћа моћи приступити сриједом, петком и недјељом као и на велике празнике.

Према календару Српске православне цркве, уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна, а осим Часног, то су и Божићни, Петровски и Великогоспојински пост.

Н.М.

Share With: