У недјељу слава храма у Доњем Вакуфу (ВИДЕО)

Парохија доњовакуфска обиљежиће у недјељу, 28. августа славу храма Успења Пресвете Богородице-Велику Госпојину.

Један од организатора организованог одласка у Доњи Вакуф Славко Мекињић рекао је да ће Света литургија почети у 9:30 након чега слиједи опход око храма, освећење славског колача и жита, те ручак за присутне.

У сарадњи са Градском управом ове године организован је превоз из Градишке одакле је планиран одлазак пет аутобуса. Кум славе ове године биће Владимир Јанковић са породицом.

Мекињић је додао да је Градска управа Градишка помогла и обнову храма у Доњем Вакуфу која је започела прије неколико година на иницијативу пароха Миладина Самарџића.

Православна црква у Доњем Вакуфу саграђена је 1888. године. Посљедњих година је доста урађено на обнови овог храма, који је освећен прошле године. Храм Светог кнеза Лазара у мјесту Комар је протеклих година такође обновљен након претрпљених оштећена током и након рата.

Срби који су до рата живјели у Доњем Вакуфу, у Федерацији БиХ, сада насељени у многим мјестима Републике Српске, Србије и свијета, организовали су више радних акција на уређењу својих вишевјековних насеља, која су данас углавном пуста јер у Доњем Вакуфу данас живи мање од 50 Срба.

У Градишци се скућило 5.500 Срба протјераних током рата из овог мјеста, а велики број их данас живи у Новом Саду и Бијељини.

Д.Ј.-С.С.Ц.

 

Share With: