У насељу Греда обиљежена слава храма Марија Магдалена

У насељу Греда које се налази у мјесној заједници Козинци данас је обиљежена црквена слава Марија Магдалена у народу познатија као Блага Марија.

Парох друге градишке парохије Ненад Томић рекао је да су се мјештани окупили да прославе славу храма, Бога и Свету Марију Магдалену која је била једна од миросносница односно жена које су пратиле Христа и које су прве сазнале да је васкрсао.

Сваке године на храмовној слави једна породица прихвата кумство и у склопу славе припрема послужење на овај празник.

Овогодишњи кум црквене славе у Греди Бранислав Суботић каже да је почаствован што је у прилици да кумује црквеној слави, изузетно лијепом догађају који прераста у традицију и додао да је то прилика да се у Греди окупе и вјерници који живе у иностранству.

Народни посланик Ранка Перић Ромић рекла је да је Марија Магдалена посебан дан и празник када се бројни вјерници окупљају у свом родном крају током љета, јединствен догађај и прилика за молитву и дружење што је одувијек присутно у нашем народу.

Мјештанка Милена Врховац нагласила је да би на овај светац који је од великог значаја овај крај и за све жене требали да се помолимо за припаднице женског рода, за добро здравље, мир и благостање међу људима.

Након литургије мјештани су се послужили храном и пићем које је кум славе припремио и заједно са свештеницима овај светац прославили у добром духу.

Share With: