У наредних мјесец или два биће расписан јавни позив за закуп земљишта

Представници Одјељења за привреду и рурални развој Градске управе Градишка организовали су прошле седмице по мјесним заједницама представљање актуелних програма подршке пољопривреди у 2022. години.

У поменутом одјељењу кажу  да је због поскупљења репроматеријала још увијек неизвјесно говорити о почетку сјетве и површинама земљишта на подручју Градишке које ће бити засијане током прољећа.

Начелник Одјељења за привреду и рурални развој Горан Мирјанић рекао је да још увијек није расписан Јавни позив за издавање земљишта у закуп, али да је намјера да сву активност заврше до јесење сјетве о чему ће пољопривредници бити информисани.

„Да ли ћемо у томе успјети не могу тврдити јер није све у нашој надлежности. Добар дио посла је учињен у протеклих пар мјесеци захваљујући активности градоначелника и  успјели смо скоро сво земљиште са власништва а.д. Ратарства у стечају да пређе у власништво Републике Српске чиме су се широм отворила врата да се спроведе процес издавања земљишта у закуп“, рекао је Мирјанић.

Мирјанић је нагласио да је пред њима велики посао да се све припреми за јавни оглас који би требао бити расписан у наредних мјесец или два о чему ће пољопривредни произвођачи бити на вријеме информисани.

„Када се распише јавни позив ће трајати мјесец дана и сви који испуњавају услове биће у могућности да се информишу о слободним парцелама и настојаћемо да великом броју пољопривредних произвођача изађемо у сусрет како у биљној тако и у сточарској производњи“, појаснио је Мирјанић.

Укупна површина која је била у посједу а.д. Ратартва у стечају је око 7 100 хектара од чега је око 3 000 хектара под концесијом за правна лица која су потписала уговор са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

С.С.Ц.

Share With: