У Лужанима припремају најукусније котлиће: Пехари и медаље за укус козарског краја (ФОТО)

Кулинари из Лужана и Требовљана код Градишке, који чине заједничку екипу „Ловци Козаре“ освојили су прво мјесто на такмичењу у припремању ловачких специјалитета у Сводни код Новог Града.

Претходно, ове године на котлићијадама и другим скуповима, они су такође проглашени најбољим. Доказ томе су многи пехари, дипломе и медаље који украшавају њихове просторије у Спортско-рекреативном центру у Лужанима.

– У нашем селу је богата кулинарска традиција. Лужани су познати под вриједним домаћинима који слободно вријеме користе за дружења, радне акције, чување обичаја и припрему специјалитета свога краја – рекао је Михајло Бајић, један од чланова побједничке екипе.

Он подсјећа да је Котлићијада са које су донијели побједнички пехар одржана и насељу Витасовци.

– То је лијепо мјесто, богатог и јединственог природног амбијента. Боравили смо на бистрој ријеци, поред богато осликане воденице. Били смо веома надахнути за кување али импресионирани амбијентом – испричао је Бајић за Српскаинфо.

Домаћин Котлићијаде било је Ловачко удружење „Срндаћ“ из Сводне а учествовало је 15 екипа. Мјештани Лужана припремају Котлићијаду у свом мјесту 21. августа.

– Желимо да пријатеље из многих средина, гдје смо били и такмичили се, гдје смо припремали котлић, сада угостимо и тиме узвратимо пажњху коју су нам они уакзали – напомињују у Спортском друштву „Лужани“, гдје се одвија готово сав друштвени живот њиховог села.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: