у засеоку Суботићи на Козари одржане радионице за чланове горских служби спасавања (ФОТО)

У савремено опремљеном регионалном Едукативном тренинг центру у засеоку Суботићи на Козари одржане су радионице. Учествовало је око 30 полазника који су се упознавали са медицином горског спсавања.

Обука представника Горских служби спасавања из Градишке, Дарувара и Црне Горе одржана у оквиру пројекта прекограничне сарадње “Сигурно заједно – Превенција ризика у прекограничном подручју“. Циљ едукације која траје током цијеле седмице је да се стекну знања и  вјештине како би полазници били оспособљени за спасавање током елементарних непогода на води и под водом, разних других незгода и повреда и организовање потраге.

„То је заиста један свеобухватан приступ што се тиче едукације гдје ће имати могућност да науче како помоћи једном унесрећеном човјеку, јер смо свједоци да велики број настрада у промету.Горска служба има посебне увјете у којимма функцинора“ каже др Данијел Недић из Савеза горске службе спасавања у БиХ.

Осим из медицине горског спасавања одржана је едукација из Топографије и дигиталне картографије гдје су полазници савладали основне вјештине сналажења у природи.

„Ова едкуација траје до недјеље, ту су нам партнери из Црне Горе и Дарувара, а град је добио један овакав објекат који ће служити за јачање људских капацитета за превенцију природних катастрофа и несрећа“ рекао је координатор пројекта Немања Давидовић.

Едукативни тренинг центар у засеоку Суботићи на Козари посјетила и замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић. Она је изразила задовољство због обновљеног објекта, гдје је некад била стара школа.

Вриједност пројекта „Сигурно заједно- Превенција ризика у прекограничном подручју“ је више од 800 000 КМ, а Градска управа је учествовала са 140 000 КМ. Осим обнове и опремања овог објекта организована је Горска служба спасавање за чије потребе је набављено возило и опрема, те је израђен и план заштите града.

Н.Миљковић

Share With: