У домаћинству Калинића у Ламинцима припитомљено лане (ФОТО) (ВИДЕО)

Марија Калинић из градишког села Ламинци успјела је да припитоми и отхрани лане. И не само то, ова дивља животиња постала је њен љубимац.

Петомјесечно лане које је добило име Тина, Марији се највише обрадује. Оно  је прати у стопу ,са њом се игра и мази. Са неизмјерном љубављу Марија нам је испричала како је изгледао први сусрет са овом дивљом животињом.

„То је било љетос и док сам возила бицикло чула сам неку писку, те сам угледала туфне и схватила да је лане. Била је преплашена и гладна, те је упала мени у наручје и ја сам је донијела кући“ каже Марија.

Од тог дана до данас Тина је заузела посебно мјесто у Маријином домаћинству, али и срцу. Отхранила је крављим млијеком. Првих дана боравила је у кући, док није ојачала.Тина буде у шуму, али нам обавезно дође да је нахране.

 

Њихова повезаност и љубав заиста је посевбна. Лане су прихватиле и остале животиње,које бораве у дворишту  попут пса који се такође игра са овом животињом.Марија каже да јој  је једини циљ био да лане спаси, да преживи.

„Ја сам је пустила на слободу и то што ми се враћа је због свега што сам јој пружила и што сам јој помогла.Морам да кажем да је за мене ово успјех,  ја сам поносна јер ми се враћа“ рекла је Марија.

Према непознатим лицима лане је опрезно и неповјерљиво. Највише се обрадује управо Марији, као да зна да је она најзаслужнија што оно још скакуће.

Н.Миљковић

Share With: