У Градишци 30. августа промоција пољопривредне механизације и опреме

У Градишци ће 30. августа бити организована велика промоција са неколико шлепера механизације и опреме како би пољопривредници видјели дио разноврсне и велике понуде у оквиру заједничког пројекта влада Републике Српске и Мађарске, најавила је директор Фондације за одрживи развој Републике Српске „Прогресус“ Андреа Јаглица.

Јаглица је рекла да ће, захваљујући одобреној подршци Владе Мађарске привреди Српске од око 28 милиона евра, пољопривредни произвођачи у Републици Српској и Брчко дистрикту имати могућност да остваре право на бесповратна средстава у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

Ријеч је о бесповратним средствима у износу до 70 одсто укупних трошкова набавке механизације, опреме и алата из Мађарске.

Фондација „Прогресус“ ће 1. септембра расписати јавни позив на који се могу пријавити правна и физичка лица која обављају пољопривредну дјелатност.

Основни услов је да су пољопривредници и земљиште које посједују и које ће се обрађивати из Републике Српске или Брчко дистрикта, да су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава или да имају пољопривредну дјелатност уколико је ријеч о правним лицима, те да су измирене све обавезе на име пореза и доприноса, да немају доспјела дуговања банци која су дужа од 90 дана или обавезе према трећим странама које би могле угрозити исплату тих минимум 30 одсто сопственог учешћа.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Share With: