У Градишци проглашен први степен редовне одбране од поплава

У Градишци је данас проглашен први степен редовне одбране од поплава с обзиром да је водостај ријеке Саве у 10 часова достигао 700 центиметара, изјавио шеф градског Одсјека цивилне заштите Слободан Кнежевић.

Он је истакао да је Цивилна заштита у Градишци у приправности од почетка обилних падавина које су изазвале дјелимично излијевање планинских рјечица Лубине, Јабланице и Врбашке, наводећи да су се ове ријечице повукле у своја корита али да се вода није потпуно повукла са поплављених пољопривредник усјева.

Кнежевић је рекао да се ријеке Сава приликом водостаја од 700 центиметара излијева само у небрањено подручје у селима Гашница, Бистрица и Врбашка, те да се ни у наредним данима не очекују већи проблеми са поплавама.

„Пратећи стање узводно, ријека Сава ће још пар дана сигурно расти и у Градишци достићи ниво око 730 центиметара када се проглашава други степен редовне одбране од поплава, након чега се очекује стагнација и пад водостаја. Врх најављеног плавног таласа би сутра требао да прође кроз Градишку али не би требао оставити озбиљније посљедице с обзиром да су ретензије на Хрватској страни поприлично празне и могу да прихвате талас“, појаснио је Кнежевић.

М.Малешевић

Share With: