У Градишци представљен програм Владе Мађарске пољопривредницима

У Градишци је одржана велика промоција програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић захвалила је мађарској Влади на реализацији пројекта.

– Институције Српске су опридијељене да помогну нашим пољопривредницима. И наше локалне институције ће помоћи прилком испуњавања апликације за пољопривреднике – рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да Мађарска жели сарадњу.

– Мађарска влада је показала и солидарност. Кроз конкретне пројекте треба помоћи нашим пољопривредницима и ми се окрећемо развоју сопствених потенцијала. Мађарски народ је показао пријатељство кроз конкретне примјере – навела је Цвијановић.

 Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је ово први у низу заједничких пројеката.

– Укупан оквир је 100 милиона евра. Овај пројекат представља нову енергију – рекао је Додик.

Замјеник мнистра спољних послова и спољне трговине Мађарске Левенте Мађар истакао је да је између Срба и Мађара и Мађарске и БиХ формирано право пријатељство.

– Ријешили смо да пријатељство обогатимо конкретним потезима. Зато смо покренули овај програм у Републици Српској. Пољопривреду смо изабрали да је она основа за развој једне земље. Ми вјерујемо да се будућност једне земље заснива на раду пољопривредника – рекао је Мађар и додао да одговорне власти раде на рјешавању проблема.

Градоначеленик Градишке Зоран Аџић изразио је задовољство што се у Градишци одржава презентација заједничког пројекта влада Српске и Мађарске. Он је навео да је пољопривредна производња кључна претпоставка за опстанака руралних подручја.

Презентацији су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и делегација Мађарске, коју предводи замјеник министра спољних послова и спољне трговине Левенте Мађар.

Присуствовали су и министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, финансија Зора Видовић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, градоначеници и начелници општина у Српској и представници Брчко дистрикта, као и дипломатски представници Мађарске.

У претходном периоду у 20 локалних заједница у Републици Српској представљен је овај мађарски програм.

Пољопривредници ће данас у неколико шлепера механизације и опреме моћи да виде дио разноврсне и велике понуде у оквиру заједничког пројекта влада Републике Српске и Мађарске.

Из фондације за одрживи развој Републике Српске „Прогресус“ раније су навели да ће у оквиру овог програма пољопривредним произвођачима бити омогућено нешто мање од 28 милиона евра за набавку пољопривредних машина, механизације, опреме и алата.

Фондација ће у четвртак, 1. септембра, објавити јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Share With: