У Градишци одржано савјетовање из области ратарства

У Градишци је протеклог викенда одржано Стручно савјетовање на тему „Достигнућа у селекцији и оплемењивању ратарских култура“ које су организовали Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци у сарадњи са Пољопривредним институтом Републике Српске, Градом Градишка и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

На 27. савјетовању инжењера пољопривреде Републике Српске у Градишци окупили су се стручњаци из регије а ријеч је о новом концептуалном приступу рада с циљем да предавачи окупе инжењере по регијама.

Према ријечима стручњака Република Српска има повољне услове за производњу сјемена уљарица и стрних жита.

О савременим тенденцијама у оплемењивању стрних жита и коришћењу домаћих капацитета говорио је академик, професор Пољопривредног факултета Бањалука Ново Пржуљ, док је  тема савремене тенденције у оплемењивању уљарица припала помоћнику директора Института за ратарство и повртларство Новог Сада Владимиру Микличу.

О стању производње и тржишта сјемена ратарских биљака у Републици Српској говорио је професор Војо Радић са Пољопривредног факултета у Бањалуци, док је о утицају сортимента и технологије гајења на принос ратарских биљака предавање одржао инжењер Саша Петковић из Компаније „AGRIMATCO BiH“.

С.С.Ц.

Share With: