У Градишци обиљежен Свјетски дан чишћења (ФОТО)

Свјетски дан чишћења ове године  ујединио је 60 милиона волонтера из 191 земље свијета како би очистили отпад у својим заједницама. Ове године у овој највећој глобалној акцији учествовало је Комунално предузеће “Градска чистоћа” и ученици градишких основних школа.

Градишка је чист и уредан град, а за то су заслужни како њени становници тако и вриједни раднци Комуналног предузећа „Градска чистоћа“ који без обзира да ли пада киша или снијег или је пак вруће и сунчано, свој радни дан почињу у седам часова.

Радник КП “Градска чистоћа”, Драган Љубичић  сматра да је град уредан и чист а то му потврђују грађани. „Док смо на терену и чистимо чујемо од људи који живе овдије али и оних који дођу из Европске уније да нам је град чист и из дана у дан уређенији“, каже Љубичић.

У свјетском дану чишћења учествовали су и ученици седмог разреда основне школе „Васа Чубриловић“ који су и чланови еколошке секције. Теа Ковачевић је истакла да јој је драго што су издвојили вријеме како би учествовали у Свјетском дану чишћења до је Милана Ратковић нагласила да се труде да школско двориште буде чисто као и природа која нас окружује.

Наставница биологије Неда Пеулић која води еколошку секцију рекла да да су дјеца свјесна значаја очувања природе и да на еколошкој секцији организују бројне радионице.

Из Комуналног предузећа „Градска чистоћа“ истичу да је важно развити свијест о одрживом управљању отпадом, односно смањити отпад, поново употребити и рециклирати и зато се ове године придружило еколошком покрету Свјетски дан чишћења.

Марина Балта, референт за екологију КП „Градска чистоћа“ нагласила је да је ово предузеће учинило прве кораке како би и град Градишка учествовао у покрету Свјетског дана чишћења. „Жеља нам је да у наредним годинама осим основаца учествују предшколска дјеца и средњошколци али и што више наших суграђана“, додала је Балта.

Да град буде љепши, осим чистих улица и паркова, у „Градској чистоћи“ труде се ићи корак напријед. Након клупе за заљубљене, рама за фотографисање, цвијетних паркова, Градишку ће ускоро красити И музичка расвјета.

Директорица КП “Градска чистоћа”, Рената Обрадовић Поповић рекла је да ће музичка расвјета бити постављена током сљедеће седмице на тргу испред Основне музичке школе „Бранко Смиљанић“.

Свјетски дан чишћења први пут се под овим називом одржао 15. септембра 2018. године и ујединио је тада 18 милиона људи из 157 земаља у историјски највећем једнодневном прикупљању отпада. Започео је на Новом Зеланду и проширио се широм свијета. Ове године у ову активност укључило се 60 милиона волонтера из 191 земље свијета.

Г.Влаинић

Share With: