У Градишци обиљежено 30 година Војске Републике Српске

Дефилеом припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука улицама Градишке, парастосом и полагањем вијенаца и цвијећа на Централном споменом обиљежју погинулим борцима данас је обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Значајну улогу у формирању и стварању Републике Срспке имали су градишки борци речено је на обиљежавању овог значајног јубилеја у Градишци. Из Градске Борачке организације су истакли да преко 10 000 бораца из  Градишке дало допринос у стварању ове државе, те да је у протеклом Одбрамбено отаџбинском рату погинуло 613 бораца.

Један од командата у Градишкој бригади Љубомир Пеулић рекао је да је бригаде бројала велики број бораца који су прошли многа ратишта.

“Драго нам је што је Градишка бригаде прошла сва ратишта и учествовала у стварању Републике Српске“ рекао је Пеулић.

Пуковник Дарко Бјелић, замјеник команданта Трећег пјешадијског Република Српска пука рекао је да овај пук баштини традицију Војске Републике Српске. Он је истакао да су уврстили Градишку у план обиљежавања, јер је дала велики допринос како у материјалном тако и у људском потенцијалу у протеклом рату.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је наша обавеза да се сјећамо дана оснивања и формирања Војске РС која је сачувалу нашу територију и сигурност на овим просторима.

Пажњу наших суграђана посебно ученика основних школа на обиљежавању 30 година од формирања Војске Републике Српске привукао је дефиле  припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука који се кретао од Културног центра, Видовданском улицом до Централног спомен обиљежја погинулим борцима Одбрамбено –отаџбинског рата.

Н.Миљковић

Share With: