У Градишци обиљежена слава Савеза ратних војних инвалида Српске

Ратни војни инвалиди су све старији, сустижу их посљедице рата и најважнији задатак друштва је да им се обезбиједи квалитетна здравствена заштита, рекао је предсједник Савеза ратних војних инвалида Драган Врховац на прослави крсне славе у Градишци.

„Настојаћемо да у сарадњи са институцијама Републике Српске побољшамо ниво пружања здравствених услуга ратним војним инвалидима, те обезбиједимо повећање личних инвалиднина“, додао је Врховац.

Врховац је навео да је обиљежавање крсне славе прилика да се на једном мјесту окупе ратни војни инвалиди из цијеле Српске, упуте честитке свима који славе и разговара о проблемима са којима се суочавају.

Предсједник Удружења ратних војних инвалида града Градишка Никола Везмар истакао је да је задовољавајућа висина инвалиднина за инвалиде од прве до четврте категорије, да би било добро да због великих трошкова лијечења то буде и више, али да су у највећем проблему у Републици Српској ратни војни инвалиди од пете до десете категорије и незапослени борци.

Крсну славу Савезу ратних војних инвалида Републике Српске путем свог „Инстаграм“ налога данас је честитао и српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је новинарима у Градишци да је сарадња институција Републике Српске и Савеза ратних војних инвалида веома добра, што доказује и чињеница да је Влада овом савезу додијелила статус удружења од јавног интереса.

Ковачевић је подсјетио да су укупна буџетска издвајања за борачку популацију у Републици Српској у посљедњих десетак година увећана за више од 100 одсто, да то и даље није довољно, али да друштво препознаје бригу и намјеру републичких институција да се у континуитету ради на побољшање популације која је за стварање Српске била спремана да плати сваку могућу цијену.

„Свака генерација у будућности ће бити дужник свим борцима Републике Српске, ратним војним инвалидима и погинулим борцима који нису калкулисали и питали шта ће да се деси док су ишли да бране своје огњиште и дјецу, да се изборе да данас живимо слободно у својој држави Републици Српској“, нагласио је Ковачевић.

Вршилац дужности начелника Службе градоначелника Градишке Драгутин Ковачевић подсјетио је да је прије четири године градско Удружење ратних војних инвалида проглашено удружењем од интереса за град и да се за њихове активности из градског буџета годишње издваја 12.000 КМ.

„Ратни војни инвалиди су и чланови неких других организација и спортских клубова који организују разна такмичења као што су кошарка у колицима и друге манифестације, те настојимо да у свакој прилици подржимо њихове активности и помогнемо да њихов живот буде лакши и садржајнији“, додао је Ковачевић.

Обиљежавању крсне славе Свеза ратних војних инвалида Републике Српске присуствовали се потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић, представници градских установа и политичких партија из Градишке, делегација Удружења ратних војних инвалида Војводине и чланови општинских и градских удружења ратних војних инвалида из цијеле Републике Српске.

М.Малешевић

Share With: